Een meisje van 11 jaar lag in het ziekenhuis. Ogenschijnlijk was het die dag goed met haar. Maar plots tijdens de nacht ging alles de verkeerde kant uit. Opeens werd het een kwestie van leven of dood. Ze moest een spoedoperatie hebben of ze zou de morgen niet halen.

Een bekwaam chirurg werd midden in de nacht opgebeld om naar het ziekenhuis te komen voor een spoedoperatie. Ook de vader van het meisje werd thuis verwittigd dat het slecht met haar ging. De verpleegster die de telefoontjes gedaan had dacht nog even aan de vader van dit meisje die nog maar pas zijn vrouw in een ongeval verloren had. Dit kind was nog het enige wat hij had.

De chirurg sprong ogenblikkelijk in zijn auto en reed naar het ziekenhuis. Toen hij moest vertragen om een straat in te draaien sprong er plots een man met een donkere jas voor zijn auto. Geschrokken remde de chirurg. Voor de chirurg het goed besefte zat de man in de wagen met een mes in zijn hand. De man maakte een verwarde indruk, en terwijl het zweet van zijn voorhoofd droop, schreeuwde hij dat hij de auto nodig had. Hij leek niet in de stemming om in discussie te gaan, zodat de chirurg het wijzer vond om zijn auto af te staan. Terwijl de chirurg uitstapte hoorde hij de man nog zich excuserend mompelen dat hij normaal zo niet was maar dat het nu een noodgeval was.
Daar stond de chirurg nu, in een verlaten oud industrie gedeelte van de stad, terwijl de man met de donkere jas met zijn auto wegscheurde. Op de koop toe had hij in zijn haast zijn gsm vergeten mee te nemen zodat hij niemand in het ziekenhuis kon opbellen. Het duurde dan ook enkele kostbare uren eer hij iemand had kunnen bereiken om hem op te halen.
Toen de chirurg uiteindelijk in het ziekenhuis aankwam, kreeg hij te horen dat het te laat was. Het meisje was tien minuten geleden overleden.

Hij voelde zich schuldig daar hij niet op tijd was geweest, maar wist ook dat de ware schuld bij de man met de donkere jas lag. Wat zou zo belangrijk zijn geweest dat het een jong mensenleven had gekost, dacht de chirurg. Hoe moest hij dit nu aan de familie uitleggen?

Samen met een verpleegster liepen ze de gangen door en stapten de wachtkamer binnen. De vader sprong overeind, hopend op goed nieuws. Toen herkende de chirurg de vader als de man met de donkere jas. Hij was het die een paar uur geleden de auto gestolen had om naar het ziekenhuis te gaan…

Keuzes maken we elke dag in ons leven. Meestal zijn ze niet zo dramatisch als in dit verhaal. Toch vloeit er uit elke keuze die we maken een gevolg. Soms overzien we de gevolgen niet goed als we de keuzes moeten maken. Het is nadien meestal te laat om nog iets aan de gevolgen te veranderen. We zien niet dat kleine beslissingen grote gevolgen kunnen hebben.