De sjofel geklede oude man bestudeerde het voorwerp in zijn hand. Hij sloot zijn hand en begon in de richting van de juwelier te lopen. Hij aarzelde nog even voordat hij bij de deur van de winkel was aangekomen, keek nogmaals naar het ruwe steentje in zijn hand en mompelde: “het kan geen kwaad om alleen maar te vragen wat het waard is.” Daarmee vond hij weer voldoende moed om te informeren en stapte bij de juwelier naar binnen.

Een zeer deskundige juwelier kwam de oude man tegemoet, “kan ik u ergens mee van dienst zijn?” “Ja, mijn vader vond deze rode kiezelsteen toen hij een jongen was. Toen ik naar de Verenigde Staten kwam, had mijn moeder de steen in mijn koffer gedaan. Sindsdien slingert de steen door het huis. De kinderen hebben ermee gespeeld. De baby heeft haar tanden ermee beschadigd. Een muis heeft het zelfs een keer meegesleept naar z’n hol, maar ik vond het weer terug. We hebben het financieel bijzonder moeilijk op dit moment en daarom wilde ik weten of deze steen iets waard is? Tegelijkertijd heb ik wel moeite om er eventueel afstand van te nemen.”

De juwelier bestudeerde aandachtig de steen. Het bleek een onberispelijke, volmaakte robijn te zijn, bijna vierentwintig karaat in gewicht met een volmaakte kleur en textuur, mooi, helder en gevuld met een vurige bloedrode kleur.

“Uw kiezelsteen is een zeldzame druivenbloed robijn uit Birma, met een waarde van rond de $250.000.”

Jarenlang had deze oude man samen met zijn gezin in armoede geleefd en enorm geworsteld om steeds weer rond te komen. Dat terwijl zij iets op de plank hadden liggen dat alles kon veranderen, maar waarvan zij zich de waarde niet realiseerden.

U hebt ook iets zeer waardevol in uw huis. In uw boekenkast staat een nog veel waardevoller geschenk uit de hemel. De beloften van God zijn een prachtige ‘vereenvoudiger’ van alle problemen waar u ooit in het leven tegenaan zult lopen.